מקומות עבודה נגישים

עשרות אלפי אזרחים סובלים מלקויות כאלו או אחרות, לקויות שאולי דורשות להתנהל בצורה מעט שונה משאר האנשים, אך שאינן פוגמות ביכולת לצאת ולעבוד ואף לתרום רבות לחברה. עם זאת, למרות "חוק שוויון לאנשים עם מוגבלויות" (יצא ב1998) עדיין ניתן לראות שלא מעט לקויי שמיעה, כבדי ראייה, או אנשים שיושבים בכיסא גלגלים סובלים מאפליה בשוק העבודה, ועל כן לצד הקשיים הרגילים שמלווים את שוק מחפשי העבודה, אנשים בעלי מוגבלות נאלצים להתמודד עם קשיים נוספים. נשמע מייאש? לא הכול רע – בהחלט קיימים כלים מסייעים.

 שינוי תפיסה

רגע לפני שנציין כיצד ניתן למצוא מקומות עבודה נגישים, אנו מבקשים לעצור ולדבר על הפיל שבחדר. הרבה פעמים אנשים בעלי לקות כזו או אחרת חשים נחותים מאחרים, ולא כיוון שהם פחות יעילים, מוכשרים או חכמים, אלא פשוט כי הביטחון העצמי זקוק לחיזוק. אי לכך אם מרגישים שצרכים להתחזק מבחינה נפשית, הרבה פעמים שווה להתחיל מעט מתחת למטרה. כך למשל אפשרי לקחת משרה חלקית ואט אט להוכיח יכולות. קודם כל להוכיח לעצמכם ורק לאחר מכן למקום העבודה. התנהלות שכזו מסייעת לשנות דעות קדומות ותוך כדי תנועה להציב מטרות יותר גבוהות. בנוסף, התהליך מאפשר לשפר את קורות החיים, להתקדם לתפקיד יותר משמעותי בתוך החברה, או פשוט לקבל ביטחון להפסיק להתפשר מבחינת שאיפות מקצועיות.

מקומות עבודה נגישים

ארגונים מסייעים

כיוון שאינכם לבד בסיפור, טוב לדעת שקיים סיוע מסודר. לצורך הדוגמה ניתן לפנות אל "מרכזי תעסוקה שווה", ל"מוסד לביטוח לאומי – אגף השיקום", ל "סיפתח – סטודנטים ואקדמאיים עם מוגבלות", ל"עבודה נגישה" ועוד. כמו כן, קיים סיוע הרבה יותר ממוקד. ניתן לפנות ל"אגודה למען העיוור", ל "אנוש – העמותה הישראלית לבריאות הנפש", ל"אח"א – אגודת החרשים בישראל" וכדומה. אז כן, צריך לוותר על האגו ולדעת לבקש עזרה, אבל אל תשכחו שגם אנשים ללא מוגבלות נעזרים בכל גלגל הצלה בכדי להתקבל למשרה הרצויה – אין סיבה להיות שונים מכל אדם אחר.

נגישות והכשרות ייעודיות

אם רק תבדקו, מהר מאוד תמצאו שלא רק שקיימים אינספור משרדים שמציעים תנאים מונגשים לבעלי צרכי מיוחדים, אלא שגם באפיק החיפוש הפופולארי אולג'ובס ניתן למצוא התייחסות נקודתית – קיימת קטגוריית "משרות שמותאמות גם לאנשים בעלי מוגבלות". אפיק נוסף שמומלץ לבחון מתייחס למסלולי הכשרה ייעודיים. כך למשל "תוכנית השוברים" מיועדת למבוגרים בעלי מוגבלות. היא מסייעת לרכוש מקצוע ובו זמנית להיקלט למשרה שמשקפת נאמנה את היכולות ואת הכישורים האישיים. במקביל, טוב לדעת שקיימות תכניות שמיועדות לסייע לבתי עסק להכשיר עובדים ואת תנאי השטח מבחינת נגישות.

 

אז מה היה לנו כאן? אינספור דרכים יעילות ומקלות להשתלב בשוק העבודה, כך שרק נותר להניע את התהליך. בהצלחה!