פעילויות לילדים לפיתוח חשיבה יצירתית

חשיבה יצירתית היא כלי חשוב, וכיום יש לא מעט דרכים לפתח חשיבה יצירתית בקרב ילדים, ואפילו מגיל צעיר. אחת הדרכים האידיאליות ביותר לעשות זאת היא באמצעות פעילויות יצירה וחומרי גלם שונים. ריכזנו בעבורכם מידע חשוב בנושא.

פעילויות יצירה ככלי לפיתוח חשיבה יצירתית

פעילויות יצירה הן בין הפעילויות הנפוצות ביותר בקרב ילדים, אבל מעבר להיותן מהנות וחווייתיות (ובינינו, גם כאלה שמעבירות את הזמן מעולה), הן גם מאוד מועילות ותורמות לפיתוח כישורים מוטוריים וקוגניטיביים. אחד היתרונות הבולטים של תחום היצירה הוא שהוא מעודד חשיבה יצירתית בקרב ילדים. המטרה היא לספק להם חומרי יצירה שונים, להעניק להם את הבסיס או את נושא היצירה, ולאפשר להם להפליג בדמיון ולחשוב על רעיונות חדשים ויצירתיים משל עצמם.

יתרה מזאת, נציין כי השימוש במגוון רחב של חומרי יצירה הוא חשוב, לא רק לצורך שיפור הוויסות החושי, אלא גם כדי לעודד יצירתיות. חומרי פיסול כמו חימר קל (קליי), פלסטלינה או דאס יהיו נהדרים לכך, ואף תוכלו להשתמש בקליי על מנת לפסל מגוון רחב של אלמנטים עם הילדים (מדובר בחומר ידידותי מאוד לילדים, אינו רעיל ואינו מלכלכך, וכמובן מתייבש באוויר הפתוח). עוד מומלץ להשתמש בחומרי יצירה בעלי מרקמים שונים כמו פונפונים, בדי לבד (FELT), מקלות ארטיק וכו', ולו כדי לעורר את כישורי החשיבה היצירתית והעצמאית, ולאפשר לילדים למצוא השראה באופן עצמאי ולחשוב על רעיונות יצירתיים ומגוונים.

האם רק פעילויות יצירה מעודדות יצירתיות?

התשובה לכך היא לא. יש עוד מגוון רחב של פעילויות שונות שעשויות לעודד חשיבה יצירתית, כמו משחקי קופסה, פאזלים ואפילו משימות כתיבה כמו כתיבת יומן או סיפור. הבחירה בפעילויות יצירה היא הבחירה הפשוטה וגם המוצלחת ביותר, משום שלרוב, מדובר בפעילויות שהילדים מתחברים אליהן באופן אוטומטי, והן מספקות שלל יתרונות נוספים וחיוניים.

השפעת הפעילויות על הילדים

בין אם תבחרו בפעילויות יצירה או בפעילויות אחרות, חשוב לדעת שההשפעה על הילדים היא מאוד ניכרת, ובייחוד אם תקפידו להתמיד ולהשקיע בפעילות. כמו כן, לרוב מדובר בפעילויות שעשויות להתאים גם לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, ואף לסייע להם בכך. הפעילויות הללו תורמות להעלאת הביטחון העצמי, ומעודדות את הילדים לחשוב באופן עצמאי ולפתח את כישורי היצירתיות שלהם, תוך שהם נעזרים בהורים (או בכל גורם חינוכי אחר שמעביר את הפעילות).

השימוש במגוון רחב של חומרי יצירה הוא אידיאלי משום שהוא עוזר לילדים להכיר מרקמים חדשים, ומאפשר להם להתנסות בחומרי גלם שונים, שמעוררים בהם רעיונות חדשים ויצירתיים.

החשיבה היצירתית מסייעת לילדים להימנע מתבניתיות, ולמאפשרת להם לראות סיטואציות שונות בכמה דרכים שונות. היא תורמת להעלאת הביטחון העצמי, מעניקה לילדים תחושה של מסוגלות ומקנה פתח להתבטאות עצמית והיכרות עם העולם הפנימי של הילדים.

טיפ: ניתן לשלב את פעילויות היצירה כדי ללמוד על נושאים חשובים, ובכך ליצור מצב של WIN-WIN. מצד אחד, לפתח חשיבה יצירתית ומצד שני ללמד את הילדים על נושאים חשובים כמו זהירות בדרכים, צרכנות נבונה וכו'.

מאיזה גיל כדאי להתחיל?

באופן כללי מומלץ להתחיל בתהליך כבר מגילאים צעירים, ועוד לפני שהילדים הולכים לגן חובה. חשוב להשקיע בכך לא מעט זמן על מנת לסייע לילדים לפתח חשיבה יצירתית שתהיה מועילה מאוד בהמשך חייהם.

 

לסיכום, יש לא מעט דרכים לפתח חשיבה יצירתית בקרב ילדים, אך פעילויות יצירה מהוות דרך נהדרת, מומלצת ומאוד אידיאלית. אפשרו לילדים להתנסות בשלל חומרי יצירה שונים, עודדו אותם לחשוב באופן עצמאי וליצור יצירות מקוריות שמבטאות את עולמם הפנימי.