לצערנו תופעת החרם מתרחשת לא מעט. אם ילדכם עובר חרם כיתתי, כדאי שתדעו שישנן דרכים לעזור לו ולחזק את הביטחון העצמי שלו. במאמר שלפניכם פירטנו על דרכים בהם ההורים יכולים לתמוך בילד שלהם אם הוא עובר חרם.

להפנות לטיפול אצל פסיכולוג ילדים

חשוב להביא את הילד לטיפול ריגשי אצל מטפל המתמחה בטיפול בילדים ונוער. פסיכולוג ילדים יוכל לסייע לילד ולכם למצוא כלים יעילים לפתרון קונפליקטים, להתגבר על המשבר ואף להתעצם ממנו. ההתמודדות עם ההשלכות של חרם דורשת כלים טיפוליים ומקצועיים שיעזרו לילד ללמוד איך לעמוד מול הבעיה ולפתור אותה, במקום להתכחש לה או לברוח ממנה. כלים אלה יעזרו לילד גם בעתיד כשיעמוד מול שלל אתגרים ויזדקק לכלים להתמודדות עימם.

להקיף את הילד באהבה

ילד שעובר חרם חש בדידות גבוהה ומפתח חומות הגנה, ולעיתים אף יכול להעביר ימים שלמים בלי לדבר. חשוב שהתא המשפחתי יהיה מכיל ואוהב, ואפשר לחשוב ביחד על כל דרך מהנה ועוטפת למילוי החלל הריק שנוצר בעקבות החרם. יציאה למסעדה, מפגשים עם המשפחה המורחבת, ארוחת ערב משפחתית, ערב משחקי קופסא או הרשמה לחוג יכולים לאפשר לילד לפתח קשרים חברתיים אחרים ולהרגיש יותר שייך ופחות בודד.

לערב את הגורמים החינוכיים

חשוב לשתף את הצוות החינוכי במוסד הלימודים בו מתקיים החרם, שכן הם האחראים לדינמיקה הכיתתית ולכל ילד בכיתה באופן אינדיבידואלי. אפשר ליידע את המחנכת והיועצת כדי לתת לילד מקום מוגן בבית הספר שהוא יכול להגיע אליו כדי להתייעץ ולפרוק. כמו כן, למחנכת עשויה להיות השפעה גדולה בפתרון הקשיים החברתיים ובפרט לחרם. חשוב לעשות את זה בידיעת ובהסכמת הילד ולא מאחורי גבו. כדאי להסביר לו את החשיבות שבהתערבות הצוות החינוכי ולוודא שהם תומכים בו ולא יביכו אותו או יגרמו לו להרגיש אי נעימות.

 

 

לגלות הבנה ואמפטיה למצב

ילד שעובר חרם חוזר הביתה כמו חייל שחזר משדה הקרב, והוא לא זקוק לרחמים או לביקורת. רצוי להיות אמפטיים כלפיו, תוך מתן דגש לעובדה שאינכם מצדיקים את הבריונות החברתית שהוא חווה. אפשר לגלות תמיכה ולהבטיח לילד שאתם לצידו. יש ילדים שמתביישים לשתף, אבל חלקם פשוט רוצים לפרוק את מה שעבר עליהם בבית הספר. חשוב שההורים יקשיבו לרגשות ולמצוקות ללא שיפוטיות, רחמים או חרדה. כמו כן, ההורה צריך לתפקד כעוגן ולשדר יציבות וביטחון עבור הילד, לכן לא כדאי הפגין לחץ מהמצב בנוכחותו.

לא להתערב באופן ישיר

למרות שזה האינסטינקט הבסיסי של כל הורה להגן על הילד שלו, הורים שמתקשרים לכל ההורים בבית הספר או מגיעים פיזית לבית הספר ומתערבים באופן ישיר באינטראקציות של הילד, לרוב רק יחמירו את המצב. במקום זה, אפשר למשל לשבת איתו ולעבור על שמות ילדי הכיתה לחשוב ביחד לאילו ילדים אחרים הוא יכול להתחבר וליצור קשר איתם.

לסיכום

חרם היא תופעה נפוצה אך מדאיגה למדי. הורים לילדים מוחרמים לרוב מרגישים חסרי אונים, אך יש מספר דרכים ושיטות לסייע להם להפיג את תחושת הבדידות ולעזור לו להעצים את הביטחון העצמי. אפשר להפנות אותו לטיפול פסיכולוגי כדי שיהיה לו מקום בטוח ומוגן לדבר על הקשיים והאתגרים שהוא חווה, לערב את הגורמים החינוכיים הרלוונטי ולא להתערב בעצמכם, לגלות הבנה למצב ולתת כתף תומכת לילד וכן להפגין כלפיו חום ואהבה ולעשות איתו פעילויות שיעזרו להפיג את תחושת הבדידות.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.