אימוץ ילדים מחו"ל לאימהות חד הוריות:

מאז שנת 1996 אומצו יותר מ3,000 ילדים מחו"ל על ידי הורים ישראלים. אם את רוצה לאמץ ילד או ילדה ואת אם חד הורית – דעי שהתהליך אמנם לא קל, אבל בהחלט אפשרי. אימוץ ילדים על ידי הורה אחד אפשרי בישראל וגם בחו"ל, בעוד שעמותות וארגונים שונים, כמו גם אנשי מקצוע מנוסים יכולים לסייע לך בתהליך האימוץ. אבל מה ידרוש ממך? הנה המדריך המלא:

שלב ראשון: בחירת עמותה, ארגון או גוף חוקי לביצוע תהליכי אימוץ

השלבים הראשונים באימוץ ילדים מתחיל עם בחירת עמותה אשר פועלת במגוון ארצות. כיום יש עמותות נפרדות שפועלות במדינות שונות וחשוב לבחור מומחים שילוו אותך בכל ההליך, החל מהרגע הראשוני של הכרות העמותה איתך ועם אורח חייך, עד מילוי טפסים נחוצים וקבלת הילד. עמותה או ארגון מנוסה יספקו לך את כל המידע על התהליך.

לאחר מכן תספק לך העמותה מידע אודות הילד/ה והרקע שממנו הגיע/ה. העמותה תספק מידע על מוצאם של הילדים ופרטים חשובים שתצטרכי להכיר לפני אימוץ. כאשר את בוחרת עמותה התמקדי במדינה ממנה תרצי לאמץ ילד ובדקי את הניסיון של העובדים בארגון, את רמתם של העובדים, הניסיון וכמות הילדים שהביאה העמותה לישראל ושאר פרטים חשובים.

שלב שני: טפסים ותרגום מסמכים אצל נוטריון

חשוב לדעת שתהליך אימוץ דורש לא מעט בירוקרטיה וענייני "טופסולוגיה" – חלקם טפסים שתצטרכי למלא וחלקם אישורים ומסמכים שתצטרכי לנפק. כאשר מדובר באימוץ מחו"ל יתכנו גם מסמכים וטפסים בשפות זרות, לכן יש לתרגם את כלל האישורים המשפטיים והמנהליים הנחוצים באמצעות נוטריון.

נוטריון הוא איש מקצוע בעל הסמכה בתחום תרגום מסמכים משפטיים. השירות שלו מספק מסמכים קבילים לבית המשפט ולרשויות. לדוגמא: מסמכים שמפרטים את מצבו הבריאותי של הילד חשובים מאד, לכן דרוש תרגום משפטי איכותי. אם תרצי לשלוח רופא מטעמך לבדוק את הילד/ה, תצטרכי לממן את הבדיקה מכיסך. לכן תרגום מסמכים רפואיים משפה זרה יכול לחסוך לך עלויות ולהיות אפקטיבי. אתרי נוטריון טוב לשלב זה.

שלב שלישי: התאמה פגישות ואימוץ

תהליך האימוץ עצמו יכלול תקופה ארוכה בה תצטרכי להיפגש עם מנהל העמותה של המדינה ממנה בחרת לאמץ ולאחר מכן תערך פגישה עם עובד סוציאלי כמו גם פסיכולוג לבדיקת התאמתך כאם מאמצת. אנשי המקצוע האלה יכתבו דוח פסיכולוגי אודותייך.

לאחר שהדוח ימצא תקין ותהיי כשירה לאימוץ: יתחיל התהליך עצמו תוך הכנת תיק אימוץ על ידי הארגון או העמותה שמתווכת בינך לבין הרשויות של המדינה הזרה. בשלב זה הרשויות ימסרו מידע על ילד/ה שנמצאו מתאימים ותכלי לקבל מידע אודות הילד כולל פרטים סוציאליים, רקע משפחתי ורפואי. בדרך כלל תוכלי לקבל את כלל האישורים הדרושים מהעמותה שתנהל את התהליך. כעת מגיע שלב האימוץ בו תכירי את הילד/ה. לאחר מכן תצטרכי לפנות עם כל המסמכים אל משרד הפנים של ישראל כדי לרשום את הילד בתעודת הזהות שלך כילדך.

מה יקבל הילד שתאמצי?

ילדים מאומצים מחו"ל שהוריהם המאמצים עבור את כל התהליך יהיו זכאים לתושבות קבע, יהיו מבוטחים בביטוח בריאות, וייהנו מכל הזכויות של אזרח ישראלי. לעתים ניתן גם לקבל מענק להורה מאמץ, אך חשוב לבדוק את תנאי הזכאות.

חשוב לדעת שתהליך אימוץ אינו נגמר עם רישום הילד במשרד הפנים בעוד שהארגון או העמותה שתסייע לך לעבור את התהליך ישלחו נציגים מטעמם בחודשים הראשונים של כדי לבחון את מצה הילד/ה ואת השתלבותו/ה בביתך. לאחר כל אלה תכלי לנשום לרווחה ולגדל ילד באהבה.