מוות במשפחה יכול להיות הלם גדול למרות שכולנו יודעים כי אין דבר יותר וודאי מהמוות. גם עבור הילדים שלנו (וכן גם עבורנו) הדבר יכול להיות קשה ומכאיב במיוחד. הילדים שלכם בדיוק כמותכם: פוחדים מהמוות, ופעמים רבות אינם מבינים מה קרה לאדם מבוגר במשפחה, החל מסבא או סבתא, עד דוד או דודה, קרוב משפחה וכולי. לכן חשוב להנגיש לילדים את נושא המוות ולעזור להם להתמודד עמו. אז כיצד מתמודדים?

מתחילים לטפל בעניינים הטכניים

כדי שתוכלו להיות זמינים עבור הילדים שלכם לכל שאלה וחשש וגם כדי שתוכלו להתמודד עם הצער שלכם – חשוב לטפל בעניינים הקשורים לקבורה, שבעה, מצבה, ושאר עניינים טכניים הקשורים בסידורי קבורה. כדאי לבחור בחברה שתבצע את הדברים בצורה מקצועית ותעשה עבורכם את כל הדרוש כדי שתהיה לכם פניות רגשית ופחות לחץ.

כשהילד שואל "איפה סבתא?" או "איפה סבא?" – הוא רוצה לקבל תשובות אמיתיות, לכן חשוב לא לייפות את המצב, אלא לאפשר תשובות כנות ולא מתחמקות. המנעו מלומר דברים כמו "סבתא בשמיים או בגן עדן " ולספר שאר מעשיות והיו כנים כדי שהילדים ידעו שהם יכולים לפנות אליכם בכל שאלה במהלך חייהם. מעשיות כאלה עלולות לעורר פחד בילדים כמו למשל ילד שיפחד ללכת לישון משום שהוריו ציינו שסבתא נחה או ישנה, במקום לומר את האמת. חשוב לתת לגיטימציה לכאב של הילד ולתחושות שלו ולתת לו לבטא רגשות, לבכות ולהיות עצוב. נסו לא למנוע ממנו את התחושות והרגשות שיזרו לו לפרוק מעליו את הסטרס אשר מגיע עם מוות של אדם קרוב.

קחו את זה לאט: איך מתמודדים עם מוות במשפחה?

אז מה מספרים לילדים אודות קרוב משפחה שנפטר?

בעיקר את האמת ובצורה מעודנת. יש לא מעט מבוגרים שמספרים שהיה להם קל יותר להתמודד עם המוות כשהוריהם הסבירו להם בצורה כנה על העובדה המרה. גם לספר כי "סבא היה קשיש והגיע לגיל מופלג או שהיה חולה מאד וכבר רצה להפסיק לסבול". יעזור לילדים להבין את המצב ולגלות שהמוות מופיע בדרך כלל כאשר אנשים הופכים זקנים מאוד או חולים מאוד. גם למיכל דליות יש כמה טיפים שיעזרו לכם לדעת איך לדבר עם הילדים על מוות.

יש לציין את העובדה שאולי סבא וסבתא לא יבואו יותר לבקר, אבל כן אפשר לחשוב עליהם ולהיזכר בהם. חשוב לציין בפני הילדים שמותר להתגעגע כמו גם שיש אפשרות לפני הלוויה להכניס אל החלקה ציור או מכתב מהילדים.

כדאי לומר לילדים שלמרות שעצוב לנו מאד עם הזמן הכאב יהיה פחות חד ונוכל לחזור לשחק, לצחוק, להיות מאושרים ולהיזכר בקרוב המשפחה מידי פעם. אל תשקרו לילדים כי ילדים יודעים מתי משהו שנאמר אמיתי ומתי לא, והם עלולים להישאר מתוסכלים ונפחדים.

האם כדאי להביא ילדים ללוויה?

בכול הנוגע ללוויה אין זה משנה כיצד מתבצעת הקבורה, כי חשוב לזכור שהדבר יכול לזעזע מאד – גם מבוגרים וגם ילדים. לכן רצוי לא להביא ללוויה ילדים מתחת לגיל 14. בני נוער למשל יכולים יותר לעכל את תהליך הקבורה בעוד שעבור ילד קטן הדבר יכול לגרום לטראומה. בזמן השבעה רצוי לספר לילד מה המשמעות של הטקס ביהדות ולומר שהוא נועד כדי לעלות זיכרונות על האדם שנפטר ולא להזניח את מי שנשאר מאחור. בנוסף לכך, כדאי להכין את הילדים לתנועה שתהיה בבית. באמצעות הסברים כנים והתחשבות ברגשות של הילדים – תוכלו לעבור את המשבר בצורה הכי פחות מכאיבה.