מדי שנה מעורבים יותר מ 4,000 בני נוער בתאונות דרכים. חלק מהתאונות מסתיימות בצורה קטלנית ואילו אחרות יכולות להותיר נכויות ופציעות קשות, ולכן האחריות שלכם כהורים היא לחנך את הילדים לתרבות נהיגה זהירה בדרכים. איך תעשו זאת? להלן מדריך מיוחד.

נהגים צעירים מעורבים יותר בתאונות – ואתם יכולים למנוע את זה

העדר ניסיון, ביטחון עצמי מופרז, לחץ חברתי ותפיסת מסוכנות נמוכה מהווים רק חלק מהסיבות למעורבות הגבוהה של צעירים בתאונות דרכים. לצערנו, אלפי צעירים מעורבים בתאונות דרכים והם מהווים כ 13% מסך התאונות הקטלניות, כך ע"פ נתונים שמתפרסמים באתר הרלב"ד שמהווה בפני עצמו אתר . המחשבה כי הנער או הנערה עולים על ההגה היא בהחלט מחשבה מלחיצה בעבור כל הורה, אולם חשוב להבין כי דווקא חינוך לתרבות נהיגה זהירה יכולה לא רק להבטיח את שלומם של המתבגרים שלכם אלא גם לסייע להם להתמודד בצורה נבונה עם הסכנות בכביש. כידוע, הקטל בכבישים נחשב לאחת הבעיות החמורות והכואבות שגובות את חייהם של מאות בני אדם בכל שנה, ועל כן האחריות שלכם כהורים מתחילה קודם כל בהסברה נכונה המתבצעת תוך ליווי אישי לכל אורך הדרך ומתן דוגמה אישית שהיא חשובה מאוד לצורך חינוך והסברה.

הכול מתחיל בבית

נערים ונערות חשופים בתקופת ההתבגרות ללא מעט לחצים חברתיים שגורמים לא פעם לשיקול דעת מוטעה בכל הנוגע לשמירה על מהירות הנסיעה, שמירת מרחק כמו גם ביצוע של עקיפות שלא כחוק. חשוב להבין כי ההשפעה שלכם כהורים היא עצומה, בייחוד בתקופה מבלבלת כמו גיל הנעורים. לכן, כאשר המתבגרים נכנסים איתכם לאוטו תנו להם דוגמה אישית והסבירו להם את הסכנות הנפוצות בכביש, כולל מקרים שהתרחשו בזמן תקופת הנהיגה הראשונית שלכם בתור נערים. מתבגרים שחשופים להורים שנוהגים באחריות כמו גם שמים דגש על הסכנות יכולים ללמוד מכם ולחקות את ההתנהגות שלכם בכביש, ובכך להפחית את הסיכוי לתאונה או התנהלות לא נכונה שעלולה להוביל לצערנו לאבדות בנפש.

זו האחריות שלנו: חינוך לתרבות נהיגה זהירה למתבגרים

הקפדה על תקופת הליווי

נהגים חדשים וצעירים בתאונות דרכים מתרחשת ע"פ רוב בחודשים הראשונים שלאחר קבלת רישיון הנהיגה, ועל כן מדובר בתקופה קריטית לצורך ליווי מצד נהג מנוסה. באופן כללי, נמצא כי צעירים רבים נוהגים באופן מסוכן על הכבישים. מאחר ומדובר בנהגים לא מנוסים כמו גם לא מיומנים בתפעול הרכב, האחריות שלכם כהורים היא להקפיד על תקופת הליווי באופן מלא תוך שימת דגש על מתן הערות בונות לגבי הנהיגה של המתבגר/ת. חשוב להנחיל להם ביטחון עצמי ולכן צעקות או הרמת קול עלולים לגרום להסתגרות מצדם ולעיתים גם תחושה שלילית שתעורר התנגדות מצדם ואף תפחית את רמת הקשב. סבלנות, שקיפות והכוונה הם אבני הדרך לטובת הנהיגה העתידית של ילדכם.

שימוש במערכות ניטור

מתוך מטרה שתוכלו להמשיך לפקח על הנהגים המתבגרים,  רצוי לעשות שימוש במערכות מתקדמות וטכנולוגיות הכוללת אפשרות לבצע ניטור מרחוק, דרך מכשיר הסלולר שלכם. מדובר במערכות אותן ניתן להתקין ברכב דרך חברות מקצועיות המספקות יכולת שליטה דרך שליחת עדכונים שוטפים בדבר מיקום הרכב בזמן אמת כמו גם והתנהגויות בעלות פרופיל סיכון גבוה כמו עקיפה מסוכנת או מהירות.

צבירת ניסיון

חלק מהותי מתהליך ההכשרה של נהג צעיר ובוודאי חינוך לתרבות נהיגה מתבצע דרך צבירת ניסיון אותו אתם כהורים יכולים להנחיל למתבגרים במצבים שונים: נהיגה ביום או בלילה, נהיגה בגשם כמו גם נהיגה בתוואי שטח מורכב כמו שטח עירוני צפוף. ככל שהמתבגר יצבור ביטחון על הכביש, כך הביטחון שלו יגדל ובהתאם לכך גם היכולת שלו להתמודד עם מצבים משתנים.

לסיכום, האחריות שלנו כהורים היא מוגבלת, וזאת בשל העובדה כי בסופו של דבר המתבגרים שלנו פורשים כנפיים ומתחילים את חייהם הבוגרים כנהגים. אולם, ניתן ואף רצוי לשבת איתם לשיחה פתוחה ולשקף את הציפיות שלכם, כמו גם להעניק להם תמיכה והגנה בדמות ליווי אישי וכן מעבר על כללי הנהיגה, מתוך מטרה כי בסופו של דבר הם יעלו על הכביש עם ביטחון עצמי אבל גם עם הבנה כי הכביש איננו משחק ילדים וכי כל פעולה ולו הקטנה ביותר עלולה להוביל לאסון. יש לכם ולהם אינטרס משותף – לשמור על החיים, ולהגן על אחרים.