כבני אדם אנחנו מבלים חלק ניכר מהחיים שלנו בשינה. לשינה יש חשיבות מכרעת לבריאות שלנו, לתפקוד בחיי היום יום ואפילו לתוחלת החיים. מנגנון השינה מעסיק חוקרים ובאוניברסיטאות רבות קיימות אפילו מעבדות שינה אליהן מגיעים מתנדבים בכדי לחקור את הנושא. למרות שלא הכל ידוע לנו על השינה, הקונצנזוס המדעי הוא שהיא חיונית. לתנאים בהם אנחנו ישנים יש השפעה מכרעת על השינה. רבים מאיתנו אשר סובלים מהפרעות שינה שונות, מקבלים המלצה לשנות משהו בסביבת השינה שלהם כאשר השינוי יכול להיות אפילו בסוג התאורה לפני הכניסה למיטה… הגורם המכריע ביותר הוא כמובן המזרן. לו יש השפעה על השינה, ולמעשה גם על התפקוד שלנו במהלך היום. במאמר הבא נדבר על בחירת מזרן מושכלת.
בחירת מזרן – האם זה חייב להיות כל כך מסובך?
כאשר אנחנו נדרשים לבחור מתוך סוגים שונים של מזרנים, רבים מאיתנו מתבלבלים מהמבחר והסוגים השונים. בואו נעשה ראשית סדר לפי מבנה המזרן ואז נעבור לתכונות נוספות.
מזרן קפיצים
זהו המבנה הקלאסי של מזרנים זוגיים. גם הם נחלקים לשני תתי סוגים. הטוב יותר הוא מזרן בו הקפיצים נפרדים זה מזה במה שקרוי 'קפיצי כיס'. אלו נוטים פחות להתבלות וגם נעים יותר לישון עליהם בזוג כי הם לא מעבירים הרבה מהתנועות. מזרן הקפיצים הפשוט יותר הוא זה אשר קפיציו אינם נפרדים. הוא נוטה להתבלות מהר יותר וגם כל תזוזה מורגשת עליו מאד. הוא מומלץ רק כ'מזרן חירום' בבית לאירועים בהם הבית מתמלא אורחים רבים, כמו לאחר ליל הסדר למשל.
מזרן ספוג זיכרון
הוא קרוי גם ויסקו. זהו מזרן נוח יחסית מכיוון שהוא מקבל את הצורה של הגוף. החסרונות בו הוא נטיה שלו להתחממות וגם קושי מסוים לקום ממנו, דבר שיכול להיות קריטי בגיל השלישי. מזרוני הוסקו הטובים יותר הם אלו ששכבת הויסקו עבה. הבעיה איתם היא שבמחיר הזה ניתן לרכוש כבר מזרן לטקס. מזרני זיכרון מתבלים מהר יחסית כאשר הבלאי מואץ בהתאם למשקל האדם שישן עליהם.
מזרן לטקס
הוא עשוי מחומר טבעי, הלטקס. הוא מספק שינה אוורירית וגם מונע בעיות של ספיחת אבק שמפריעות מאד למי שאלרגי (נכון שקיימים פיתוחים חדשים בתחום ההתמודדות עם האלרגיה, אך שינויים באורח החיים ובהתאמת הרהיטים לאלרגיה הם מהלכים חשובים). מזרן הלטקס יכול להיות קשיח יותר או פחות בהתאם לשכבה העליונה בו. רבים שעוברים אליו ממזרן הזיכרון נדרשים לתקופת הסתגלות מסוימת אבל הרוב המוחלט מדווחים העדפה ברורה ללטקס.
קריטריונים נוספים
מזרנים מגיעים בדרגות קושי שונות. הם יכולים להיות מאד קשים, בינוניים או רכים. יש שממליצים מזרנים קשיחים יחסית למי שמשקלו גבוה או שהוא סובל מכאב כלשהו. לא בטוח כמה גישה זו נכונה במבחן המציאות. מה שחשוב הוא להתנסות במזרן במשך כמה ימים ופשוט לשים לב להרגשה איתה קמים בבוקר ובמהלך היום.
מעבר לרמת הקושי, אנחנו יכולים לבחור בין מידות שונות למזרן. כאן כמובן משחק תפקיד הגובה שלנו אבל ראוי לחשוב גם על המיקום של המיטה והשטח שעומד לרשותנו בחדר. בכל מקרה יש לבחור מזרן שארוך יותר לפחות בעשרה סנטימטרים מגובה האדם הגבוה שישן עליו. גם כאן חשוב להתנסות כי יכול להיות שתרצו מזרן עוד יותר ארוך שיאפשר יותר מרחב הן לכרית והן לכפות הרגליים.
לבסוף, בשל החשיבות של המזרן בחיים שלנו, רצוי לרכוש אותו ממקום מקצועי ולא רק לפי שיקולי מחיר. על מזרנים איכותיים תקבלו כמה שנים של אחריות כאשר על הדגמים היותר יוקרתיים זה יכול להגיע גם לעשר שנים. אם תחשבו כמה זמן אתם מבלים על המזרן, תבינו שאפילו דגם עם מחיר רכישה גבוה יותר מהווה השקעה מאד רציונלית בבריאות ובאיכות החיים שלנו.